Poğaça İtalyan'cada "külde pişmiş küçük hamur işi" anlamına gelen focaccia kelimesinden Türkçe'ye geçmiştir. Osmanlı Saray Mutfağında Sultan III. Murat döneminden poğaçanın önemli konuklar için hazırlandığı, sofralarda yer aldığını ve bohça olarak adlandırıldığı bilinmektedir. Bunun yanı sıra çeşitli, yörelerde çeşitli şekillerde çeşitli içler konarak poğaçalar yapılmaktadır. Kıymalı, zeytinli peynirli, çikolatalı, sucuklusu çay saatlerin vazgeçilmezi poğaçalar. Vakti olmayanlar için kısa sürede hazırlanan bir bakıma tuzlu kek gibi bir tarif.
Malzemeler:- 3 yumurta
- 2 su bardağı süt
- 1 su bardağı sıvı yağ
- 1 kase beyaz peynir
- 1 paket kabartma tozu
- 2-3 dal maydanoz
- 3,5 su bardağı un
Bir yumurtanın sarısını tepsi poğaçanın üzeri için ayırın. Diğer yumurtaları çukur bir kaba kırın. 2 su bardağı sütü,1 su bardağı sıvı yağı, 1 çay kaşığı tuzu, doğranmış beyaz peyniri ve maydanozu koyup karıştırın 3,5 su bardağı unu ve kabartma tozunu yavaş yavaş ilave edip elle karıştırın. Hamur kek kıvamından daha koyu olacak. Az yağlanmış çok büyük olmayan tepsiye hamuru boşaltıp yayın. Hamurun üzerine ayrılan yumurta sarısını çırpıp sürün. 180 dereceli fırında üzeri kızarana kadar pişirin. Piştikten sonra tepsi poğaçasını dilimleyerek servis yapın. Afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder