Ispanaklı Poğaça

Ispanak bu şifalı bitki, A, B ve K vitaminlerini bol miktarda içerir. Ülkemizde birçok bölgede kolaylıkla yetiştirilebilir. Bazı yörelerde yapılan yemeğinin üzerine yoğurt dökülerek tüketilir.   İçerdiği demir, fosfor ve kalsiyum sayesinde kemiklerin güçlenmesine yardım eder. Dişlerin yapısının gelişmesine yardım etmesi de ıspanak faydaları arasındadır. Osteoporoz yani kemik erimesini de önler.  Sinir sistemini korur, sizi stresten uzaklaştırır. Gözün görme yapısını da muhafaza eder. Beyin gelişimi için de etkilidir.  Özellikle küçük çocuklar ve hamile kadınların tüketmesi tavsiye edilir. Anemi yani kansızlık hastalığını önlemesi de ıspanak faydaları arasındadır. Sindirim sistemini rahatlatır, kabızlık ve sindirim problemlerini önlemeye yardım eder. Akne, egzama gibi cilt hastalıklarına da fayda sağlar. Kalp dostudur, kalp hastalıklarını önler. Birçok kanser türüne karşı da etkilidir.  Özellikle cilt kanseri ve mide kanseri hastalıklarında kanserli hücrelerin çoğalmasını engellediği saptanmıştır. Ayrıca ıspanak gibi yeşil yapraklı sebzeler prostat kanserini önlemeye de yardımcı olur. Mükemmel bir folik asit ve magnezyum kaynağıdır. Migren rahatsızlığı olanlar da bu şifalı sebzeyi bolca tüketmelidir. Yaşlanma belirtilerini azalttığı ve beyni yenilediği ortaya çıkmıştır. Yaşlılığa bağlı katarakt gibi göz hastalıklarına yakalanma oranını azalttığı da ortaya konmuştur. Keklerde, pastalarda, poğaçalarda da kullanarak bu şifalı sebzeyi sevelim sevdirelim.
Ispanaklı Poğaça

Malzemeler

  • 250 gram tereyağ veya margarin
  • 1 paket yaş maya
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • yarım kilo ıspanak
  • 1 çay bardağı ılık su
  • 1 yumurta
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • 5 su bardağı un

İç Malzemesi:

  • 250 gram beyaz peynir, 1 yumurtanın akı

Üzeri için:

  • 1 yumurta sarısı,1 tatlı kaşığı sıvı yağ,susam veya çörek otu

Yapılışı:
Yıkayıp süzdükten sonra yalnızca yapraklarını incecik doğradığınız ıspanağı, 1 tatlı kaşığı tuzla ovuşturun. Suyunu kağıt havluyla alın.
İç harcı hazırlamak için; beyaz peyniri küçük küçük doğrayıp yumurtanın akı ile karıştırın.
Hamuru hazırlamak için; 1 çay bardağı ılık suda yaş mayayı 1 tatlı kaşığı şekerle kabartın. Yumuşamış margarini derin bir yoğurma kabına koyup üzerine yumurtayı kırın.  İncecik doğradığınız ıspanağı, kabarttığınız mayayı,  katıp unu da ilave ettikten sonra kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edinceye kadar yoğurun. Hamurun mayalanması için  35-40 dakika bekleyin.
Dinlenen hamurdan mandalina   büyüklüğünde parçalar koparıp avuçlarınız arasında yuvarlayın. Yuvarlak hamur parçalarını çay tabağı büyüklüğünde açıp, hazırladığınız peynirli içten koyun. D şeklinde kapatın. (yuvarlak şekilli de yapabilirsiniz)
Hazırladığınız poğaçaları sıvı yağla yağladığınız ya da fırın kağıdı serdiğiniz tepsiye aralıklı olarak yerleştirin.   Yumurta sarısını   1 tatlı kaşığı sıvı yağ ile  karıştırıp,  poğaçaların üzerlerine fırça yardımıyla sürüp susam serpiştirin.
Poğaçaları 5 dakika önceden ısıttığınız  180 dereceye ayarladığınız fırında üzerleri kızarıncaya kadar, 30-35 dakika pişirip çıkarın. Sıcak sıcak yiyin. Afiyet olsun.
Bu Yazıyı Sosyal Ağlarda Paylaş :

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 
Tüm Hakları Saklıdır - YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan yazılar, yorum yazıları veya haberlerin tüm hakları börekyapiyorum sitesi'ne aittir. Kaynak gösterilse dahi hiçbiri özel izin alınmadan kullanılamaz.
2014 Gizemli Börek ve Tatlı Tarifleri...