Cevizin faydalarından bazılarını sizlerle paylaşmak istiyorum.Ceviz yüzde 64 yağ içerir. Ancak bu yağlar omega 3 ve omega 6 olarak adlandırılan faydalı yağlardan oluşmuştur. Bu yağların en önemli faydası kötü huylu (LDL) kolesterolü düşürmesi, aynı zamanda iyi huylu (HDL) kolesterolü yükseltmesidir. Düzenli ceviz yiyen kişilerin kalp damar hastalıklarına yakalanma oranlarının düşük olduğu görülmüştür. Cevizin içeriğinde bulunan posa ve magnezyum, diyabetli bireylerde insülin ve glikoz düzeylerinin dengelenmesinde de yardımcı olur. Demir açısından zengindir. Sinirlerin uyarımı ve kas dokusunun çalışması için gereken potasyumu da fazlaca içeren bir besindir. Antioksidan özelliğinden dolayı kanser, alzhemier gibi hastalıklardan koruyucu özelliğe sahiptir.Yoğun enerji kaynağı olması nedeniyle çocukların ve ağır işte çalışanların diyetinde yer almalıdır. Yalnız aşırı tüketimi şişmanlığa yol açabilir. Bu nedenle günde 2-3 tane tüketilmesi tavsiye edilir.
Malzemeler:- 2 yumurta
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 2 çay bardağı yoğurt
- 1 çorba kaşığı sirke
- 1 kabartma tozu 1 tatlı kaşığı tuz
- 125 gram tereyağı veya margarin
- 1 kase peynir
- 5-6 dal maydanoz
- 1 çay bardağı ceviz
- 1 paket kabartma tozu veya 1 çay kaşığı karbonat
- Aldığı kadar un
Yumurtalardan birinin sarısını üzeri için ayırın. Diğer yumurtaları, tereyağı sıvı yağı, yoğurdu, ezilmiş peyniri,maydanozu (doğranmış ) ekleyip karıştırın. Kabartma tozu, sirke, ceviz ve unu yavaş yavaş ilave ederek hamuru yoğurun. Yumuşak bir hamur olacak şekilde unu ayarlayın. Hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar koparıp, elle top şeklinde yuvarlayın. Yağlanmış tepsiye poğaçaları dizin.Üzerine ayırdığınız yumurta sarısını sürün. Bıçağın tersiyle poğaçalara çizik yapın. 180 derecede 1-2 dakika ısınmış fırında üzeri kızarana kadar pişirin. Afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder