Mahlepli Tuzlu Pasta

Mahlep, kurutulan meyveleri baharat  olarak kullanılır. Özellikle hamur işi pastalara kendine has hoş bir koku vermektedir. Meyvelerin içindeki sert kabuklu tohumlar yaygın biçimde baharat olarak kullanıldığı gibi ayrıca kuvvet verici balgam ve idrar söktürücü ilaç ve afrodizyak olarak da değerlendirilir.
Özellikle keklere çöreklere ve kuru pastalara katılır.  Likör sanayinde kullanılır. Mahlep ağacı dal ve kabukları içerdiği kumarin nedeniyle hoş kokuludur. Bu nedenle eskiden mahlep ağacının dallarından tütün içmekte kullanılan çubuklar yapılırmış. Mahlep ayrıca parfümeri sanayinde,  yağı ise boya sanayide kullanılıyor.
Malzemeleri:
  • 200 gram margarin
  • 2 adet yumurta
  • 1 tatlı kaşığı mahlep
  • 2 yemek kaşığı sirke
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 2 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 paket kabartma tozu
  • Aldığı kadar un
Üzeri için:
  •  susam, çörek otu, yumurta sarısı
Yapılışı:
Hamur yoğurma kabına oda ısısındaki yumuşamış margarini, sıvı yağı sirkeyi, mahlebi, şekeri, tuzu, 1 yumurtanın sarısını üzeri için ayırın gerisini hamura ilave edin. Kabartma tozu ve unu yavaş yavaş ilave ederek yumuşak bir hamur yoğurun. Hamuru tezgaha alarak gerekirse un ilavesi ile ele yapışmayan ve sert olmayan bir  hamur yapın.
Hamurdan cevizden  büyük parçalar kopararak elle açın. Kurabiye kalıpları ile şekiller çıkarın. Kalıp yoksa elle yuvarlayıp yassıltın. Küçük kalıplarla çıkardığınız hamuru yağlı kağıt serili tepsiye dizin. Ayırdığınız yumurta sarısını çatalla çırpıp bir fırça yardımı ile  tepsideki küçük  tuzlu pastaların üzerine sürüp susam çörek otu serpin. 180 derecede ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişirin.  Afiyet olsun.   

Bu Yazıyı Sosyal Ağlarda Paylaş :

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 
Tüm Hakları Saklıdır - YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan yazılar, yorum yazıları veya haberlerin tüm hakları börekyapiyorum sitesi'ne aittir. Kaynak gösterilse dahi hiçbiri özel izin alınmadan kullanılamaz.
2014 Gizemli Börek ve Tatlı Tarifleri...