Ispanağın saymakla bitmeyen faydalarından bazılarını sizlerle paylaşmak istiyorum.
Ispanak, A, C,E vitaminleri, demir ve çeşitli enzimlerce çok zengin olup, bu maddeler, insanda bol kan yapıyor. Ispanak ayrıca, kemiklerin ve dişlerin sağlamlığını temin ediyor. Ispanak antioksidan maddeleri içerdiğinden, kalp krizi geçirme, felç olma ve katarakt tehlikesini de azaltmaktadır. Potasyum yönünden çok zengin olan ıspanak, yüksek tansiyonu düşürmektedir. Zengin oranlı lifiyle kabızlık çekenlere iyi gelmektedir.
Malzemeler:- 1 paket 20 -22 tane baklavalık yufka
- 500 gram temizlenmiş kurulanmış ıspanak
- 1 su bardağı lor peyniri
- 1 tane kuru soğan
- yarım çay bardağı sıvı yağ
- Karabiber, kırmızı pul biber, tuz.
- 1 çay bardağı yoğurt
- 2 çay bardağı süt
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 1 paket kabartma tozu
- 3 yumurta
- 1 küçük paket krema( 2-3 yemek kaşığı kaymak)
Ispanakları ince ince kıyın, kuru soğanı rendeleyin lor peynirini yağı baharatları ilave ederek elinizle yoğurun. Ispanaklı harç böreğin iki katına koyun.İsteğe bağlı isterseniz 3 kata koyabilirsiniz
Yoğurdu, çırpılmış yumurtaları sütü, yağı, kabartma tozunu ve kremayı ekleyip karıştırın. Sosun kıvamına göre sütü azaltıp çoğaltabilirsiniz, kolay sürülebilecek sos kıvamında olmalı.
Baklavalık yufkaları paketinden tek tek çıkartın. Böreğiniz bitene kadar her seferinde üzerini kapatın ki yufkalar kurumasın.
Az yağlanmış yuvarlak veya dikdörtgen borcam tepsiye 3 yufkayı üst üste serin, her yerine değecek şekilde sos harcını sürün. Tekrar 3 yufka serdikten sonra tekrar sos harcından sürün. Ispanaklı harcın yarısını yufkaların üzerine serpiştirin ve tekrar 3 yufka serip sos sürün, 3 yufkadan sonra sos sürün ve kalan ıspanaklı harcı yufkalara serpin. En üstündeki yufkaların üzerine kalan sos harcını dökün ve kare şeklinde kesin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, üzeri kızarana kadar pişirin. Pişen böreğin çökmemesi için fırından hemen çıkarmayın. Afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder