Susamın süsleme malzemesi olarak kullanılmasının yanı sıra sağlık kaynağıdır.Susam protein kalsiyum magnezyum ve potasyum minarelleri ve B vitamini açısından çok zengindir.Vücuda enerji verir.Solunum yolu enfeksiyonlarına karşı faydalıdır.Nefes darlığı ve bronşite iyi gelir.Antioksidan ve kansere karşı koruyucudur.Gaz söktürür karın ağrısını azaltır.Karaciğer hastalıklarına ve böbrek iltihaplarına, kemik erimesine karşı faydalıdır. Susam ezilerek tahin elde edilir. Susam yağı saç ve cilt bakımında kullanılır. Simitlerde pastalarda böreklerde hatta keklerinizde bol bol susam kullanın..
Malzemeler:
Yapılışı:
- 1 paket margarin (oda sıcaklığında)
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 3 yemek kaşığı yoğurt
- 1 yemek kaşığı sirke
- 1 paket kabartma tozu
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 yumurta ( sarısı hamura, pastanın beyazı üzerine)
- Aldığı kadar un
Yapılışı:
Oda sıcaklığındaki margarini, sıvı yağı, yoğurdu (yoğurt yoksa 1 su bardağı soğuk süt koyabilirsiniz) sirkeyi kabartma tozu,tuzu, yumurtanın sarısını karıştırın. Unu yavaş yavaş ilave edip sert bir hamur yapın. Uzun çubuklar yapıp kurdele gibi kıvırın. Yağlanmış tepsiye dizin.Yumurtanın beyazını çırpıp üzerine sürün. Bol bol susam serperek 170 dereceli fırında pişirin.Afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder