Patates: içinde su, karbonhidrat,fosfor,demir,manganez,bakır,sodyum ve kalsiyum gibi madensel tuzlar, B, B1,B6,K,PP vitaminleri bulunan çok zengin bir besindir.
* B vitamini sayesinde sinir sistemini düzene sokar.
* Potasyumdan zengin, sodyumdan düşük olması nedeniyle kalp damar sağlığını korur ve tansiyon hastalığında faydalıdır.
* Selenyumdan yana zengin olan patates, troidin düzenli çalışmasını sağlar.
* Manganez içeriği yüksektir. Bu nedenle cilt sağlığı için önemlidir ve cildi güzelleştirir.
* Bol lifli yapısından dolayı barsakları çalıştırıcı ve temizleyici özelliği vardır.
* Kabızlığa karşı etkili ve kolon kanserine karşı koruyucudur.
* Patates etkili bir virüs yok edicidir ve bağışıklık sistemini güçlendirir.
* Yapılan çalışmalara göre patatesi çiğ olarak tüketmek, pişirerek tüketmekten daha faydalı. Özellikle patates suyunun karaciğer, safra kesesi, mide hastalıklarına karşı koruyucu özelliği bulunmaktadır.
* Vücudu toksik maddelerden arındırarak kanı temizler, hücre yenileyici özelliği vardır.
* Şeker hastalarının veya insulin direnci olan kişilerin dikkatli tüketmesi gerekir.
* Son olarak patatesteki besin kabuğun altında olduğundan kabuğuyla pişirilen patates daha faydalıdır.
Malzemeler:
- 6 adet yufka
- 1 su bardağı sıvı yağ
- 1 su bardağı un
- 1 kahve fincanı buğday nişastası
- 1 çay bardağı erimiş margarin veya tereyağ
- İçi İçin Malzemeler:
- tuz, karabiber. kırmızı biber
- 6 adet patates
- 1 kase peynir veya çökelek
Yapılışı:
İç Malzemesi için patatesleri haşlayıp soyun ve rendeleyin.İçine çökelek,tuz karabiber, kırmızı biber ilave edip karıştırın.
Sıvı yağ ile erimiş tereyağ veya margarini karıştırın.
Yufkanın birini tezgaha serin. Yufkaları karıştırdığınız yağla her tarafını iyice yağlayın.
Bir su bardağı unu eleğe koyup yağlanmış yufkanın üzerine serpin.
Nişastayı elinizle unladığınız yufkalara serpin.
Yufkaları iki kenarından katlayıp yağlayın unlayın nişasta serpin. Düzgün olması için yufkanın kısa kenarlarında katlayın.
Yufkanın uzun kenarına hazırladığınız iç malzemeyi yayın.Yufkayı rulo şeklinde sarın.
İstediğiniz büyüklükte keserek yağlanmış tepsiye dizin.
Bütün yufkaları aynı şekilde yapın.Üzerine yumurta sarısı sürün.
Susam serpebilirsiniz 180 derecede ısıtılmış fırında pişirin. Afiyet olsun.
Sıvı yağ ile erimiş tereyağ veya margarini karıştırın.
Yufkanın birini tezgaha serin. Yufkaları karıştırdığınız yağla her tarafını iyice yağlayın.
Bir su bardağı unu eleğe koyup yağlanmış yufkanın üzerine serpin.
Nişastayı elinizle unladığınız yufkalara serpin.
Yufkaları iki kenarından katlayıp yağlayın unlayın nişasta serpin. Düzgün olması için yufkanın kısa kenarlarında katlayın.
Yufkanın uzun kenarına hazırladığınız iç malzemeyi yayın.Yufkayı rulo şeklinde sarın.
İstediğiniz büyüklükte keserek yağlanmış tepsiye dizin.
Bütün yufkaları aynı şekilde yapın.Üzerine yumurta sarısı sürün.
Susam serpebilirsiniz 180 derecede ısıtılmış fırında pişirin. Afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder