Yeşil mercimeğin, sağlığımız açısından birçok faydası bulunmaktadır. Bunlardan bazılarını sizlerle paylaşmak istiyorum. Yeşil mercimek, A, B1, B2, C vitaminleri ve kalsiyum, potasyum, demir, kükürt, fosfor, klor, çinko, iyot, bakır, karbonhidrat açısından oldukça zengin bir besindir. Besin değeri yüksektir. Vücuda enerji, güç, zindelik kazandırır. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Yorgunluğu giderir. Gözlere faydalıdır. Kansızlığın giderilmesine katkı sağlar. Anne sütünü artırıcı etki yapar. Kolesterolü düşürür. Kan akışını hızlandırır. Kabızlığın giderilmesine yardımcı olur. Şeker hastalığının oluşmasının engellenmesine katkıda bulunur. Kalp ve damar hastalıklarından korunma sağlar. Kaynatılıp suyu içildiğinde kas ağrılarının giderilmesini sağlar.Sofralarımızdan yeşil mercimeği eksik etmeyelim.Böreklerde de etin yerine kullanabiliriz.
Malzemeler:
6 adet yufka
1 su bardağı maden suyu
yarım çay bardağı sıvı yağ
1 adet yumurta
200 gram tereyağ veya margarin
İç Malzemesi:
2 su bardağı haşlanmış mercimek
1 orta boy soğan
yarım yemek kaşığı salça
1 demet maydanoz
yarım çay bardağı sıvı yağ
tuz,karabiber,
1 adet yumurta akı
Üzeri için: yumurta sarısı,susam
Yapılışı:
Tavaya yarım çay bardağı sıvı yağı koyup doğranmış soğanları kavurun. Salçayı ekleyip az kavurun haşlanmış susuz mercimekleri tuzu, karabiberi doğranmış maydanozu ekleyip iç malzemeyi hazırlayın. Ocağın altını kapatıp bir yumurtanın akını ekleyip karıştırın. Başka bir kapta sodayı, bir yumurtayı, eritilmiş margarini, sıvı yağı çırparak karıştırın. Bir yufkayı tezgaha serip fırçayla sodalı sostan her tarafına sürün. Yufkayı katlayıp 4 eşit üçgen parçasına (sigara böreği keser gibi ) ayırıp, geniş kısmına mercimekli iç harçtan koyun. Kenarlarını katlayıp genişçe sarın rulo gibi sıkı sarmayın. Diğer yufkaları da aynı şekilde sarın. Üzerine yumurta sarısı sürüp susam veya haşhaş serpin. Önceden ısıtılmış fırında 180 derecede pişirin.Afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder