Kelem dolması (Beyaz lahana dolması)

KELEM DOLMASI (BEYAZ LAHANA DOLMASI)


Malzemeler;

1000 gr. kelem yaprak  (beyaz top lahana,)
750 gr. yağsız kıyma,
2 adet orta boy soğan,
1 çay bardağı pirinç,
1/2 çay bardağı bulgur,
1/2 demet maydanoz,
1 yemek kaşığı domates salçası,
2 yemek kaşığı tereyağı,
Karabiber, tuz, kuru nane,

Yapılışı;

Bir tencereye su ve tuz koyup kaynatalım. Beyaz top lahanamızı ortadan ikiye bölüp tencereye yerleştirelim. Bir taşım kaynatalım. Lahanalarımızı tencereden çıkarıp içerisinde soğuk su olan başka bir kabın içerisine koyarak soğutalım.
 Soğanlarımızı ince doğrayıp derince bir kaba koyalım.İçerisine kıymamızı, pirincimizi, bulgurumuzu, ince kıyılmış maydanozumuzu, nane, tuz ve karabiberi koyup karıştıralım.

Lahana yapraklarını dolma sarılacak büyüklükte parçalara ayıralım. Her bir parçaya kıymalı içten koyup sigara sarar gibi saralım.


Tencerenin altına kalın damarlı lahana yapraklarını koyalım üzerinede sardığımız dolmaları dizelim.

Dizme işlemi bittiğinde sulandırılmış salçamızı ve tereyağımızdan ileve edip 2 su bardağıda su ilave edip üzerine düz bir tabak çevirip orta bir ateşte pişirelim. Piştiğinde servis tabağına alıp afiyetle yiyelim.

KELEM DOLMASININ ŞİFASI;

1. Ses kısıklığına iyi gelir.
2. Sinir ağrılarında, spazm, sinir yorgunluğunda faydalıdır.
3. Kansızlığı giderir.
4. Sindirim sistemi rahatsızlıklarında faydalıdır.
5. Cinsi arzuyu ve meniyi artırır.
6. Kalp çarpıntısında ve uykusuzlukta faydalıdır.
Bu Yazıyı Sosyal Ağlarda Paylaş :

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 
Tüm Hakları Saklıdır - YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan yazılar, yorum yazıları veya haberlerin tüm hakları börekyapiyorum sitesi'ne aittir. Kaynak gösterilse dahi hiçbiri özel izin alınmadan kullanılamaz.
2014 Gizemli Börek ve Tatlı Tarifleri...